2018. október 10.

DESIGN HÉT GYŐR 2018

 

DESIGN HÉT GYŐR 2018

 http://www.designhetgyor.hu/

A tavalyi évben első alkalommal megrendezett Design Hét Győr hatalmas siker volt. A tavalyi debütálás tapasztalatainak birtokában, idén sokkal bőségesebb programsorozattal várja a látogatókat a Terasz Csoport által szervezett kreatív ipart bemutató fesztivál.
Az idei Design Hét Győr még nagyobb ugrásra készül! Nemcsak a belváros szívében évek óta magányosan szunnyadó Apátúr-házat lakjuk be, de szervezett tematikus túráink a városszerte szétszóródott rejtőzködő óriásokhoz is elvezeti az érdeklődőket. Az építészettörténeti kalandtúrák során pedig láthatóvá válnak a belváros rejtett értékei. A központi design kiállításon idén több, mint 70 alkotó munkái lesznek megtekinthetőek, sőt a magyar designereken kívül a város modern építészeti értékeit bemutató szekció is helyet kap a közel 500 m2 alapterületű kiállításon.
Az idei Design Hét Győr rendezvény témája az Industrial Design. A témaválasztásnál szempont volt, hogy az iparáról híres város tradicionális, erős és innovatív vállalkozásai kapcsolódni tudjanak. A rendezvény elsősorban az ipari tervezés, formatervezés tevékenységét, fontosságát és produktumait szeretné szélesebb körben megismertetni. A nyolcnapos esemény több aspektusból kívánja a komoly ipartörténeti múlttal rendelkező várost is szereplővé tenni. A Design Hét Győr a különböző kreatív szakmák találkozását kiemelten fontosnak tartja, idén több helyi kreatív stúdió is bekapcsolódik a nyitott műhelyek programba. A győri kötődésű vállalkozásokon túl hazai és külföldi előadók részvételével szeretnénk bemutatni az ipari formatervezés és a jövő technológiáinak kapcsolatát szakmai előadások keretében. Akinek kedve támad magát designerként is kipróbálni, lehetősége lesz több designer workshop-on közreműködni egy-egy saját alkotás elkészítésén. Bemutatkozó estek és design vásár teszi teljessé a 2018-as programot.
A Design Hét Győr rendezvénysorozat a Terasz Csoport Egyesület szervezésében kerül megrendezésre.
Kiemelt támogatónk: Design Hét Budapest, Leier Magyarország Kft.
A programban résztvevő partnereink: Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara, Győr-Moson-Sopron Megyei Építészkamara, Széchenyi István Egyetem, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

PROGRAM:

KÖZPONTI HELYSZÍN: Széchenyi tér 5. APÁTÚR-HÁZ

2018.OKTÓBER 12. PÉNTEK

17:00: ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ Az érdekességek mellett a zenés nyitórendezvényen ARTEP divatbemutatóval és térinstallációval kiegészülve várjuk az érdeklődőket! A kiállítást megnyitja: Gáti Oszkár színművész 17:30 DESIGN MOST! FISE2018 – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület vendégkiállítása és a Design Hét Győr pályázaton zsűrizett helyi designerek bemutatkozása egy kortárs kiállítás keretein belül. KÖZÖS MODERN? Győr-Moson-Sopron Megye középületei 1920–1990 Kiállításunk a megye kiemelt középületinek sorsát mutatja be a két világháború közti modern időszaktól a nagyra törő szocialista beruházásokon át rendszerváltásig. A Győr-Moson-Sopron Megyei Építészkamara partnerrendezvénye Kurátor: Hartmann Gergely építész (Modern Győr) Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018.OKTÓBER 13. SZOMBAT

14:00: REJTŐZKÖDŐ ÓRIÁSOK_01 várostörténeti túra M. Fábián Edit építész vezetésével Rába filmszínház és Orvosi Klubház bejárása Az épületek közötti utat egy Ikarus 55-ös „faros” busszal tesszük meg! A maximum 45 fős túrán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: hello@designhetgyor.hu Gyülekező: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018.OKTÓBER 14. VASÁRNAP

14:00-15:00: LÁTHATATLAN BELVÁROS SÉTA_01 Csobayné Pintér Éva / GyereGyőrbe / vezetésével, magyar és angol nyelven A maximum 80 fős túrán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: idegenvezetes.gyor@gmail.com Gyülekező: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018. OKTÓBER 15. HÉTFŐ

16:00: OKOS DESIGN ÉS DESIGN AZ IPARBAN SMART-UP Workshop a Kereskedelmi- és Iparkamara partnerrendezvénye
16:00: “AZ OKOS DESIGN”: a design és az IT kapcsolata, okos eszközök 17:00: “DESIGN AZ IPARBAN”: startupok a design világában - kerekasztal beszélgetés a rendezvényen való részvétel ingyenes, regisztráció szükséges! Regisztrálni a pethodorina@gymskik.hu e-mail címen lehet. Helyszín: Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Szent István út 10/A 17:00 A MODERN KIVITELEZÉS előadás A Leier Hungária Kft. partnerrendezvénye. Grieszler Zsolt építész előadása: Az építészeti gondolat megvalósulása, kiteljesedése a modern építőanyagok alkalmazásával. A Leier innovatív építőanyagainak bemutatása, megvalósult építészeti projekteken keresztül. Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018. OKTÓBER 16. KEDD

17:00: KÖZÖS MODERN? építészettörténeti tárlatvezetés, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építészkamara partnerrendezvénye Hartmann Gergely építész-kurátor / Modern Győr / vezetésével Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018. OKTÓBER 17. SZERDA

15:00: Győr Nyitott Stúdiók rendezvénysorozatán belül, Kovács Margit Üvegműhely nyílt napja. Helyszín: Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola. 9024 Győr, Répce utca 2.
17:00: TÉRTÁRLATVEZETÉS A Széchenyi István Egyetem, ÉpítészMűteremházának bemutatkozó estje Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5. 17:00 LÁMPAKÉSZÍTŐ WORKSHOP Wehner Viktória építész-designer vezetésével Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018. OKTÓBER 18. CSÜTÖRTÖK

17:00: MONOTÍPIA WORKSHOP Szőnyegi Zsófia textilművész vezetésével Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.

2018. OKTÓBER 20. SZOMBAT

14:00 REJTŐZKÖDŐ ÓRIÁSOK_02 várostörténeti túra M. Fábián Edit építész vezetésével Víztornyok bejárása a maximum 45 fős túrán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: hello@designhetgyor.hu Gyülekező: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5. 14:00 LÁTHATATLAN BELVÁROS SÉTA_02 Csobayné Pintér Éva / GyereGyőrbe / vezetésével, magyar nyelven Gyülekező: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5. 17:00 FISE2018 bemutatkozó estje Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5. 18:00 DESIGN VÁSÁR a kiállított tárgyakból Minima designbolt eseménye 20:00 DESIGN HÉT GYŐR ZÁRÓESEMÉNY, zenés, beszélgetős est Helyszín: Apátúr-ház, Széchenyi tér 5.